SEO Interviews Questions & Answer

Q 1: What do you understand by “SEO”,& its types?

Ans: SEO Stand for  “Search Engine Optimization”. It is a process of getting the ranking of web pages or your website,  in SERP(Search Engine Result Pages).

Types of SEO

On-Page SEO

It is the process of optimizing a website that includes on-site work like -title, content, Meta tags, ALT tag, and description along with ensuring web-page’s design and code.Means you can say all Process which is Engagement with Page Coding, called off page SEO.

Off-Page SEO

It is a process which is not engagement with page coding. Example for off page -like article submission, blog posting, forum, Press release submission, Comment on Blog.

Q2: What is SEO Technique?

Ans: – There are two SEO techniques: White Hat SEO and Black Hat SEO –

White Hat SEO– The Method which is applied according to search engine guidelines, called white hat SEO. Example- Keyword Stuffing, Cloaking, Doorway Pages & Hidden Text.

Black Hat SEO– The method which is less acceptable or instructed to avoid the search engine guidelines, called Back hat SEO. Example- Keyword Analysis,Unique Content,Social Media Present ,Meta Tag Optimizations(Title Tag,Description Tag) & URL Optimization.

Q3: What is Back Links?

Ans: – The links by which, the user comes from another website to your website or your web page , called backlinks.These backlinks from good PR and relevant sites is always better for your sites.

Q4: What is Page Rank?

Ans: – Links Analysis Algorithms which is provided by Google.Every 4 months Google Calculates your web page Page rank, out of 10.

Q5: -What do you Understand by Canonical URL?

Ans:  -Canonical means the Different version of the same page.Means Search engine can be index our site under different URLs which our ranking can be dropped. Thus, it is used to resolve issues related to content duplication.

For example, most people would consider these the same URLs:

www.digitalsanjeev.com

digitalsanjeev.com/

www.digitalsanjeev.com/index.html

digitalsanjeeev.com/home.asp

Q6: – What is robot.txt?

Ans: – Robots.txt is one way of telling the Search Engine Bots about the web pages on your website which page crawl or which page not crawl.It is a simple text file where you can implement following code.

IF you  want to block Google from crawling your website, just put the following code:

User-agent: Googlebot

Disallow: /page url

Q7: What is Sitemap & its types?

Ans: – Sitemap is a list of web-pages which is accessible to user or crawlers. Types of Sitemap-

1)- HTML Sitemap:- Html  sitemap is for user flexibility & can be implement through proper design.

2)- XML Sitemap: – XML Sitemap only for search engine Crawler or Spiders and it does not visible to Users.it sits in the root directory of the website.You Can see site map for any website by-

Such as-  Titan.co.in/sitemap.xml

Q8: – What is 301 redirection?

Ans: – It is kind of process to redirect the user from old page URL to new page URL.

Q9: – What is Cloaking?

Ans: – Clocking is a search engine black hat technique in which the content presented to search engine spider different from the present user browser.

Q10:What is Google Sandbox?

Ans: – This is the place where the fresh and less authoritative sites were kept for certain time period, till their establishment in the search results.

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *